Köket

I Karusellens kök finns smaker, kryddor och ingredienser ifrån hela världen med fokus på hållbarhet, säsong och utforskande. Med stor kreativitet och glädje samt en genomtänkt helhetssyn lagar vår kock Emma all mat.  


Hållbarhet

Genom att arbeta strategiskt med inköp, menyplanering och matsvinn samt ha en medvetenhet kring hur produkter och ingredienser tillverkas och förpackas bidrar Karusellens kök till en hållbar utveckling. Brödet som blev över ifrån måndagen blir till krisp på onsdagen. Kompott och sylt kokas på trött frukt. Rester från en soppa blir en smakförhöjare i pastasåsen. Om ni bara visste hur gott det är med buljong i ett bröd!


Säsong

Odlingarna på gården tydliggör naturens cykler för barnen på Karusellen. Det nära samarbetet mellan vår kock i köket och den pedagogiska verksamheten väcker nyfikenhet och intresse för naturens kretslopp och att odla och äta det som är i säsong.


Utforskande

Maten och stunden vi äter tillsammans är viktig på Förskolan Karusellen och det utforskande arbetssätt som präglar utbildningen och undervisningen gäller även det lärande som sker i och runt köket och under våra måltider. Hur lång är en gurka? Varför är gurkmeja gult? Vad äter fiskar? Hur tillverkas pasta? Vilken färg har vatten? Hur länge har potatisen funnits i Sverige? Vi diskuterar och experimenterar tillsammans.


Maten på Karusellen handlar om att uppleva - dofter, smaker, konsistenser och kombinationer. Matglädje!

Följ vår mat på Instagram

Kolla in Emmas smarriga instagramkonto på @koketpakarusellen