Barn

Förskolan Karusellen är en förskola med tre avdelningar. Vi tar emot barn mellan 1-5 år. Erövrarna är 1-2 år, upptäckarna är mellan 2-3 år och utforskarna är mellan 3-5 år.  

Vi öppnar och stänger gemensamt och barn i olika åldrar har många tillfällen att mötas.

Barnen arbetar och leker i mindre grupper under dagen. Barnen delas upp i små grupper som vi pedagoger organiserar med omsorg. Det ger lugn och koncentration, fokus, lägre ljudvolym och ger förutsättningar för att vi ska hinna möta alla barn. Det skapar möjlighet till kontakt över köns- och åldersgränserna vilket är svårare i det fria valet.

Barnen ska få möjlighet att vara med olika kompisar så att man på så sätt kan bli på olika vis. Vi ser det som positivt att ha flera kompisar jämfört med en bästis. Att lära sig att lära tillsammans är en del i likabehandlingsarbetet. Barnen introducerar varandra i arbetet. Alla har rätt att känna att jag är en som kan.

En dag på Karusellen

7:20

Förskolan öppnar. Barn och föräldrar kommer till Karusellen. Vi välkomnar barnen ute på gården och vinkar hejdå till föräldern. Både erövrare, upptäckare och utforskare leker tillsammans den första stunden på morgonen.

8.10

Barngrupperna delas upp. Utforskarna går över till sin gård för att starta dagen tillsammans där och erövrarna och upptäckarna stannar kvar och fortsätter leka.

9.00

Vi arbetar projektinriktat. Barnen utforskar temat som gäller för terminen. Vi arbetar i olika projekt som intresserar barnen. Temat kan leda in barnen på många olika spår och sidoprojekt. Barnen skapar, dansar, experimenterar, dramatiserar, diskuterar, löser uppgifter, konstruerar och bygger i sina grupper. Barnen använder sig av demokratiska omröstningar för att lösa eventuella problem.

11:00

Vid elva är det lunch på Karusellen. Rummen fylls av spännande dofter, maten är smakrik, njutningsfull och vackert upplagd. Maten är lagad av vår kock och är i möjligaste mån ekologisk.

Efter lunch vilar barnen. 

12:30–13:30

Efter vilan fortsätter vi en stund i ett lugnare tempo, en del barn sover vidare. Barnen leker, spelar spel, bygger och konstruerar. Barnen skapar i olika material så som ull, lera, färg, tyg och trä.

13:30–14:30

Efter mellanmålet fortsätter barnen att leka, spela, teckna, lyssna på musik, skapa, cykla, bygga och utforska inne eller utomhus.

17:00

Förskolan Karusellen stänger.

Öppetider

Förskolan Karusellen har  har just nu öppet 7.20 – 17.00. Våra öppettider anpassas till familjernas behov och inom Stockholms stads ramtider 6.30-18.30.

Våra öppettider kan dock variera utifrån vilka behov föräldrar har. Inför jul, sommar och klämdagar går det ut en enkät om ledighet. Midsommarafton, julafton och nyårsafton är förskolan stängd.

De senaste åren har Karusellen varit stängd några veckor på sommaren då alla barn varit lediga. Vid behov ordnas då plats på annan sommaröppen förskola.

Avgifter

Maxtaxa gäller på Karusellen som vid övrig kommunala och privata förskolor i Stockholms kommun.